dilluns, 25 de gener del 2016

PROVES DE COMPETÈNCIES BÀSIQUES 4t ESO

 

QUÈ SÓN LES PROVES DE COMPETÈNCIES BÀSIQUES?

És una prova que avalua les competències i coneixements bàsics que ha d'haver adquirit l'alumnat al final de l'educació secundària obligatòria en competència comunicativa lingüística, en competència matemàtica i en competència cientificotecnològica. En aquest curs 2015-2016 s'avalua per primera vegada la competència cientificotecnològica i s'inclou la llengua alemanya com a tercera opció en la competència lingüística en llengua estrangera.

És una avaluació externa de caràcter informatiu, formatiu i orientador, que vol ser una eina al servei dels centres, del professorat i de l'alumnat per impulsar la millora global del sistema educatiu català. És una activitat educativa i, com a tal, té caràcter obligatori, atès que està configurada com un dret i un deure dels alumnes.

Aquest és el cinquè curs que s'aplica, ja que es va aplicar per primera vegada el curs 2011-2012.

La fa tot l'alumnat de quart d'ESO de Catalunya. Poden haver-hi exempcions totals o parcials, degudament justificades (alumnat nouvingut amb un coneixement insuficient de les llengües de la prova, alumnat amb necessitats educatives especials...).

QUAN ES FAN? 


La prova s'aplicarà el dimarts dia 16 de febrer i el dimecres dia 17 de febrer de 2016.
L'horari de les proves serà el següent:
Dimarts, 16 de febrer
  • 9 - 10 h             Llengua catalana
  • 10 - 11 h           Llengua castellana
  • 11 - 11.30 h       Descans
  • 11.30 -12.30 h   Matemàtiques

Dimecres, 17 de febrer
  • 9 - 10.15 h         Àmbit cientificotecnològic
  • 10.15 - 11.30 h   Llengua estrangera
  • 11.30 - 12 h       Descans
  • 12 - 13 h            Aranès (a l'Aran)  

Es tindrà en compte la temporització de la programació curricular de quart d'ESO, per tal que la prova no inclogui continguts que encara no s'hagin treballat a mitjan curs.

Què avalua? Novetats d'enguany.



La prova de quart d'ESO del curs 2015-2016 avalua:
La competència comunicativa lingüística en llengua catalana, llengua castellana i llengua estrangera (i aranès a l'Aran). 
   La competència cientificotecnològica. Model de la prova i correció aquí i aquí.

Les novetats d'enguany són l'avaluació de la llengua alemanya i l'avaluació de la competència cientificotecnològica.

Com s'avalua?

D’acord amb el concepte de competència en el món educatiu, la prova mesura en quin grau l’alumnat és capaç d’aplicar els seus coneixements, habilitats i actituds per resoldre problemes o situacions semblants als que haurà d’afrontar en la vida ciutadana, tant si continua estudiant com si s’integra en el món laboral.

Els resultats de la prova completen i enriqueixen les diferents fonts d'informació de què disposen els centres per identificar en cada alumne el seu grau d'assoliment de les competències i els coneixements bàsics i, si és el cas, els factors que poden condicionar el seu itinerari formatiu posterior.

La prova permetrà orientar l’alumnat i les famílies en l’elecció de les opcions a prendre un cop finalitzada l’educació obligatòria. Els resultats no seran, però, vinculants per avaluar les matèries de quart d’ESO ni per obtenir el graduat en Educació Secundària Obligatòria, decisions que corresponen al centre.

Per tal d’evitar la introducció de factors subjectius en la correcció, la gran majoria de les activitats i d’ítems de la prova són de resposta tancada d’elecció múltiple. En les activitats de resposta oberta, com la redacció en la competència lingüística comunicativa, es donaran als correctors unes normes específiques de correcció.

Com en la prova del curs passat, les respostes a les preguntes tancades no es marquen al quadern, sinó en un full de respostes a part.

Cal tenir en compte que:

- En la prova de llengua catalana i llengua castellana, la redacció s'ha de fer al quadern i no en un full a part.

- En la prova de llengua estrangera es recomana que les activitats de comprensió oral es contestin primer al quadern i que després es passin les respostes al full de respostes. La redacció també s'ha de fer al quadern.

- En la prova de matemàtiques i en la prova cientificotecnològica hi ha preguntes obertes, que s'han de contestar al quadern. En la prova de matemàtiques són tres les preguntes i en la prova científicotecnològica, quatre. Aquestes preguntes estan convenientment indicades tant al quadern com al full de respostes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada